Terug naar Start 


Column

De WanGardriehoekHet mooiste plekje van Klijndijk is toch wel de WanGardriehoek. 'Waar is de WanGardriehoek?,' vraagt U zich af. De WanGardriehoek, niet te verwarren met de Bermudadriehoek. Misschien is er toch een overeenkomst tussen beide driehoeken. Vanwege de enorme drukte van schepen, vroeger, op de vaarroute bij de Bermuda-eilanden, slechte conditie van de schepen en de toen slechte navigatie raakten schepen op drift en uit hun koers. Ook op de WanGardriehoek is het druk maar dan anders druk. Druk wat vogels betreft. Vogels vliegen af en aan en ook hier zijn bepaalde vogels uit koers geraakt. Op onze driehoek staan verhoudingsgewijs veel bomen, nl. vijftien stuks. Acht van deze bomen zijn bijzonder. Het zijn hazelnootbomen, althans een soort van (de wilde hazelaar). Ontzettend veel vogels zijn er waar te nemen in deze bomen.
Minder leuk is de situatie dat zich hier ook een groep van ongeveer 10 eksters heeft gevestigd.
De ekster is bepaald niet de populairste vogel. Het laatste jaar heeft de groep zich zelfs verdubbeld.
Ook twee eekhoorns laten zich 1 keer per week zien.

Maar de mooiste ontdekking deed ik 12, 13 jaar geleden . . . .

driehoek driehoek

Afbeelding links dateert van een aantal jaren terug. De bomen zijn inmiddels enorm gegroeid


Op het moment dat ik naar de garage liep, hoorde ik in de tuin een sterk geroffel. Ik keek omhoog en zag haar, hoog in de kruin van de hazelnootboom naast mijn tuin: de Grote Bonte Specht! Oké, het kan gebeuren; zij is van haar koers af en zal snel terug vliegen naar haar habitat: het Valtherbos.
Als vogelliefhebber bleef ik toch even staan kijken naar deze prachtige vogel.
Het zal een paar dagen later geweest zijn dat ik de specht opnieuw hoorde roffelen en toen werd ik echt nieuwsgierig. Ik struinde de bomen af en ja hoor, de specht klauterde langs de boomstam omhoog, nu aan de voorkant van m'n huis. Vloog vervolgens naar de volgende boom en begon, opnieuw van onder af aan, al pikkend in de stam, naar boven de klauteren. Daarna was een derde boom aan de beurt en een vierde . . . De vogel ging niet meer weg!
Waarschijnlijk zijn tussen de schors van de ruwe stam van de notenboom veel insecten te vinden; insecten waar spechten gek op zijn.
schors
Ik zal de lezer niet opzadelen met al mijn waarnemingen. Om het verhaal kort te houden:
Een jaar later ontdekte ik dat elke dag, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, twee spechten hier de bomen afstruinen. Het zal twee jaar later geweest zijn dat ik zelfs drie spechten continu van boom naar boom zag vliegen. Goed observerend ontdekte ik dat de drie spechten van vrouwelijk geslacht waren. (mannetjes hebben naast de rode vlek aan hun onderkant, anaalstreek, ook een rode vlek in de nek; vrouwtjes hebben geen rode nekvlek).
En nu, in 2020, heeft zich zelfs een mannetje gemeld. Drie vrouwtjes en een mannetje zijn hier niet meer weg te slaan. Ze verkiezen de driehoek boven het Valtherbos. Geloof het of niet, maar vaak zijn er wel drie spechten tegelijk waar te nemen; neem er even de tijd voor.
De WanGardriehoek, een naam die ik aan deze T-splitsing (Wanstraat - de Garfen) gegeven heb omdat het zo bijzonder is dat deze spechten zich hier voorgoed hebben gevestigd.
Wie weet vliegen er de komende winter een stel jongen rond.

Kom op een van uw wandelommetje eens langs, blijf even op afstand staan en u ziet gegarandeerd een specht tegen een van de stammen omhoog klauteren.specht
specht


Beide foto's zijn gemaakt met een 400mm. lens en vanuit mijn woonkamer.
Kijk goed op de linker foto: daar zie je op de boom op de achtergrond, links, nog een specht omhoog klauteren.
Foto boven: en de mus moet toekijken;
boom in mijn voortuin is een trompetboom.

Jan Mulder 

Naar boven